Your outdoor e-magazine and stepping stone to the outdoors

Ute-nytt

Miljövänliga klädesval för friluftsliv

Klädindustrin är en av de riktigt stora miljöbovarna, faktiskt värre än flyget. Men det talas det lite tystare om. Det allra bästa är att dra ner på sin klädkonsumtion, men om du ändå måste köpa kläder är vissa material bättre än andra. Vi tipsar om material som är snällare mot miljön och vad du ska hålla utkik efter när du köper friluftskläder. För vi vill ju att naturen ska finnas kvar, så vi kan frilufsa i den!

Ull är oslagbart och klarar fåren att gå ute gör du också det. Merinoull kliar mindre och skönt att ha närmast kroppen, men se till att välja mulesingfri och ekologisk som tar större miljöhänsyn.

Bomull är faktiskt bättre än syntetmaterial som är gjort på råolja. Självklart rekommenderas ekologisk bomull och helst second hand-köp.

Lyocell är en träprodukt, men se till att det är certfierat skogsbruk och gärna märkt med EU:s Ecolabel.

Tencel är ett annat material som tillverkas av träfibrer. Det blir allt vanligare och ska fungera lika bra som syntetbaserade kläder på att transportera ut fukt när du frilufsar.

Bambu har blivit poppis på senare år, både för att det är mjukt mot kroppen men också för att det är naturligt antibakteriellt. Se bara till att bambuodlingarna är FSC-certifierade.

Hampa kan vara svårt att hitta kläder i, särskilt ekologisk hampa. Tyget är slitstarkt och kan faktiskt odlas i Sverige och passar bra i kläder som ska tåla hårda tag, som i friluftslivet.