Your outdoor e-magazine and stepping stone to the outdoors

Ute-nytt

Bästa julklappsböckerna för uteliv

Snart är det jul och då finns det förhoppningsvis tid för att krypa upp i soffan framför en sprakande brasa och läsa en bok. Gärna en bok som bidrar till att hitta mer tid och fler upplevelser i naturen. Här är våra bästa tips på julklappsböcker om natur och friluftsliv.

Boken 52 små äventyr med stora upplevelser är en vägvisare till mer tid i naturen på hemmaplan.

Boken 52 små äventyr med stora upplevelser är perfekt för den som söker inspiration! Ett bra val för den som letar tips på aktiviteter och destinationer inför julledigheten och hemestern och svemestern. Boken ger dig 52 tips på äventyr där nyfikenhet, rörelseglädje och upptäckarlusta står bakom urvalet. Det behöver inte vara svårt eller dyrt att äventyra, det går att göra det enkelt och nära. Turerna är tänkta att inspirera dig att hitta ut i naturen och låta dig finna dina egna äventyr i Sverige. 

Boken Fjäll tar dig med till de skönaste fjällturerna på skidor och till fots.

Boken Fjäll är för dig som älskar du fjällen, eller för dig som är sugen på göra din första tur i grönskande dalar, över mjuka fjällslätter eller upp till högfjäll med glaciärer och turkosa vatten? Med personliga skildringar av fjällturer från Abisko i norr till Grövelsjön i söder tas läsaren med på upptäcktsfärd, oftast till fots och ibland på turskidor. I ord och bild bjuds det på ovanliga vägval, fjällhistoria, skiftande naturtyper och en stark kärlek till den svenska fjällvärlden. I boken finns också praktiska tips kring boende, utrustning, mat och eldning och en liten lektion i fjällens flora och fauna. Genom att följa några enkla råd kan fjällsemestern göras helt utan klimatångest.

Boken Ut i naturen hjälper dig ta klivet ut i naturen.

Att ta klivet ut i naturen kan vara en utmaning. Vart ska man gå? Och vad gör man där? Att bara gå ut i skogen och skärpa sinnena kan vara ett första steg. Men det finns så mycket mer att upptäcka i naturen året runt, så många små och stora upplevelser som du – och familjen – inte får missa. Boken Ut i naturen är uppdelad efter säsong – från vår till vinter – och innehåller 100 stora som små upplevelser och aktiviteter för såväl den enskilde som för hela familjen. I boken beskrivs aktiviteter för hela landet, från Sveriges nordligaste till sydligaste punkt.

Skogsmulle i ny kostym lär de minsta barnen om naturen i ny bok.

Skogsmulle är barnens vän och lär de minsta om naturen. I år kommer berättelserna om Skogsmulle ut i ny tappning med spännande berättelser och nytt utseende. Lär känna barnens och djurens vän Skogsmulle och följ med på hans allra första äventyr. Läsarna bjuds finurligt in till att bli små skogsdetektiver och upptäcka saker i naturen som man kanske inte har tänkt på tidigare. Små inslag av pysseluppgifter varvas med spännande kunskap om hur man kan ta ut väderstreck i naturen.När du köper denna bok går 15 kr till Friluftsfrämjandets arbete med att bidra till ökad folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen, genom friluftsliv. Läs mer om Friluftsfrämjandets arbete på www.friluftsframjandet.se.

Upptäck Stockholms vackra strandpromenader. Stockholm med allt sitt vatten är som gjort för härliga strandpro­menader. Här presenteras 54 promenader längs 15 mil strän­der i centrala Stockholm och i stadens utkanter – allt inom räckhåll för T-bana och buss. Kungsholmen, City, Västerort, Djurgården, Södermalm och söder om söder, Brunnsviken, Danderyd, Lidingö och Nacka. Tydliga kartor med information om promenadens sträcka samt start- och sluthållplats. Över hundra vackra fotografier och inte minst – intressanta och underhållande fakta av skiftande slag: historia, arkitektur, sevärdheter, serveringar och litterära citat knutna till plasterna.

Nyfiken på geologi ger en ny infallsvinkel på din vistelse i naturen.

Sverige är fantastiskt – inte minst ur geologisk synvinkel. Nyfiken på geologi tar dig med till 150 spännande platser i Sverige som bjuder på stora geologiska upplevelser. Boken ger en helhetskänsla då den lyfter fram natur- och kulturvärden vid besöksmålen och är såväl en guide- som faktabok – en bok att utgå från när du planerar din nästa utflykt. Här finns platser som överraskar, fascinerar, skapar dramatik, skänker skönhetsupplevelser.

Boken Stuglandet är en guide till gratis övernattningsstugor i Sverige. Ibland är tältning för bökigt och att hyra stuga för dyrt. Då kommer boken väl till pass. På många platser i Sverige står öppna stugor, där vem som helst kan rulla ut sovsäcken. Det kan vara gamla flottarkojor eller nybyggda timrade stugor. Den gemensamma nämnaren är att alla är gratis och inte kan bokas i förväg. Stugorna ger alla som vill en chans att komma nära naturen, utan att spendera tusenlappar på utrustning eller boende. Ofta räcker det med en regnjacka, en lokalbussbiljett, en sovsäck och en matlåda för att få tillgång till en mysig, vedeldad stuga långt från stadens stress.

Guideböcker för vandring är en bra julklapp

Vandring har aldrig varit trendigare än vad det är nu. En bra trend som gör gott för kropp och själ i naturen. För en del är det svårt att hitta till vandringen. En guidebok kan vara knuffen du behöver för att komma ut. Låglandslederna Roslagsleden, Upplandsleden och Gästrikeleden är alla sammanbundna och bildar tillsammans en rejäl långvandring på över 100 mil vandring. Det räcker och blir över för både hemestern och vinterledigheten. Eller ge dig ut på dagsturer kring Uppsala eller i Stockholms skärgård. Valmöjligheterna är många och spännande!