Your outdoor e-magazine and stepping stone to the outdoors

Ute-nytt

Upplev naturen med en Svensk Friluftsklassiker!

Är du trött på de vanliga klassiska medelålderskris-aktiviteterna som Vasaloppet och Vätternrundan? Vill du hellre se Sveriges natur och utmana dig själv i din egen takt? Då är det läge att ta sig an en svensk friluftsklassiker!

Upplev naturreservat eller nationalparker eller rör dig i naturen med olika aktiviter hela året. Utmaningarna finns i olika nivåer och du kan själv välja när du vill göra dem. Registrera dig på hemsidan En Svensk Friluftsklassiker om du vill få diplom när du är klar!

Guld är en distansutmaning där du ska röra dig en mil per vecka i naturen med olika sorters aktiviteter. Cykla, spring, paddla, vandra, skida och åk skridskor. Totalt 52 mil naturupplevelser och rörelseglädjepå ett år!

Silver är en upplevelseutmaning där du ska vandra, springa, cykla, paddla eller åk skidor i minst 12 valfria svenska nationalparker inom loppet av 12 månader.

Brons är en något lättare upplevelseutmaning där du ska vandra, cykla, paddla, springa eller skida i minst 4 valfria naturreservat i Sverige inom loppet av 6 månader.

Utmaningar 6 x 6 är natur och träning som är bundna till årstider. Här ska olika sjöar, stigar och isar besökas i olika län under en viss tidsperiod. Vinter är det långfärdsskridskor som gäller på minst 6 olika sjöar i 6 olika län inom loppet av 4 månader. Vår är det dags att cykla 6 mil vid 6 olika tillfällen (landsväg eller skog) i 6 olika län inom loppet av 4 månader. Sommar är kajakpaddling som står på tur i minst 4 olika insjöar + 2 kuster i 6 olika län inom loppet av 4 månader. Höst är vandringens tid och du ska vandra i minst 3 nationalparker, 3 naturreservat i 6 olika län inom loppet av 4 månader.

Barn har en egen variant av en svensk friluftsklassiker där nationalparker eller naturreservat ska besökas och barnen ska röra sig en sträcka på minst 1000 meter.