Your outdoor e-magazine and stepping stone to the outdoors

Skidåkning, Ute-listan

4 off-pist pärlor i Åre

Åreskutan är ett mäktigt berg och när det kommer snö går det att hitta riktigt bra off-pist. Magazine 52adventure guidar till 4 pärlor du inte vill missa när snön dumpar i Åre.

Text: Gunnika Isaksson-Lutteman

Tväråvalvet brukar vara bra när det snöat och blåst sydliga eller ostliga vindar. Grytan mellan Åreskutan och Västerskutan samlar på sig snö och du kan få riktigt sköna åk. Det är inte så brant, men det finns många linjer att välja på. Skråa tills du hittar något du gillar och skida utför där. Soliga dagar är det fler som tänker samma tanke som du, så var här i god tid.

Tottskogens rännor ner i Susabäcken brukar samla på sig snö i öppningarna ner i skogen. Åken är visserligen korta, men roliga. I Susabäcken kan föret ofta vara uppkört, men kul ändå att trixa sig ner till anrika Fjällgården för lunchrast. 

Östra ravinen är en klassiker och karaktäriseras av en imponerande hängdriva som du inte vill hamna under. Duktiga skidåkare hoppar nerför drivan, medan skidpatrullen gör sitt bästa för att spränga bort den. Östra blir fort uppåkt, men det går alltid att hitta en gnutta orörd snö för den som vet var den ska leta. Från toppen skråar du österut för att hitta ner i ravinen som mynnar ut i Susabäcken och vidare förbi Fjällgården.

Västra ravinen är lättare att hitta till, du åker i princip rakt utför från kabin bergs toppstation. Det är också fler som hittar till Västra så mängden lössnö blir begränsad per person. Du kommer ner i Susabäcken och kan avsluta åket med fika på Fjällgården.